Πανηγυρικά πέρασε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η έγκριση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το πρωτόκολλο θα λάβει την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέρασε πανηγυρικά από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η έγκριση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη απόψε το βράδυ (23/1).

Συνολικά ψήφισαν 346 βουλευτές στην τουρκική βουλή. Υπέρ της έγκρισης ψήφισαν οι 287, κατά ψήφισαν οι 55, ενώ υπήρξαν και 4 λευκά.

Μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το πρωτόκολλο θα λάβει την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν κατατεθεί στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην Ουάσινγκτον..

Ύστερα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων, καθώς η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, η Τουρκία αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως», για την ένταξη της έτερης Σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία.

Για να φθάσουμε βέβαια σε αυτή την θετική εξέλιξη, η Σουηδία έκανε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.

Σχετικά